Exista diferite tipuri de bumbac care sunt cultivate in intreaga lume, aceastea fiind in circulatie intr-o varietate de produse pentru a imbunatati nevoile omului inca din cele mai vechi timpuri. Diversele tipuri de bumbac sunt cunoscute in principal prin diferitele lor specii, cultivate peste tot in lume, din SUA si America Centrala pana in America de Sud, India si Pakistan, Africa de Sud si Peninsula Arabica.
Tesatura de bumbac este unul dintre cele mai utilizate tipuri de tesaturi din lume. Acest material textil este organic din punct de vedere al compozitiei chimice, ceea ce inseamna ca nu contine compusi sintetici. Tesatura de bumbac este derivata din fibrele care inconjoara semintele plantelor de bumbac, acestea aparand intr-o formatie rotunda si pufoasa odata ce semintele sunt mature.
Cultivarea cu success a bumbacului necesita o lunga perioada de timp, mult soare si precipitatii moderate. In general, aceste conditii sunt indeplinite in zonele tropicale si subtropice sezoniere din emisfera Nordica si Sudica, dar o proportie mare din bumbacul cultivat astazi este cultivat in zone cu precipitatii mai putine care obtin apa prin irigatii.
Bumbacul poate fi, de asemenea, cultivat pentru a avea alte culori decat alb-galbui, tipic fibrelor comerciale moderne de bumbac. Bumbacul colorat natural poate veni in rosu, verde sau mai multe nuante de maro.
Cate tipuri de bumbac exista?
De fapt, exista patru tipuri de bumbac cultivate in vederea comercializarii la nivel mondial: Gossypium hirsutum – bumbacul de munte, originar din America Centrala, Mexic, Caraibe, Gossypium barbandense – cunoscut sub numele de bumbac de baza extralung, originar din America de Sud tropicala, Gossypium arboretum – bumbacul de copac, originar din India si Pakistan, Gossypium herbaceum – bumbac de Levent, originar din Africa de Sud si Peninsula Arabica.
In industria tesaturilor si a mestesugurilor, bumbacul este tesatura preferata la modul general, acesta fiind disponibil in diferite grosimi si diferite tipuri de tesaturi.
Exista asa-zisul „gazon de bumbac”, acea tesatura de bumbac subtire, relativ neteda, cu un numar mare de fire, care este realizata utilizand o tesatura stransa, dar cu un fir mai fin. Acesta este cel care creeaza o textura neteda, facandu-l perfect pentru haine, bluze, fuste si alte piese vestimentare pentru lunile mai calde.
Apoi, exista popliul de bumbac, o tesatura simpla, usoara, care poate fi utilizata pentru a crea o varietate de articole de imbracaminte pe care le poti purta tot anul. Acesta este adesea folosit la confectionarea camasilor de barbati, deoarece este moale, usor si relativ fara pliuri.
Popliul de bumbac este cunoscut pentru textura sa nervurata distinctiva si tesatura bine inchisa, ceea ce-l face foarte usor, dar in acelasi timp ii permite sa isi pastreze totusi rezistenta. Popliul a fost intodeauna o tesatura de baza pentru versatilitatea sa, deoarece este o tesatura confortabila, dar eleganta, pentru orice tip de imbracaminte.
Tesatura chambray este o tesatura mai moale si mai subtire decat denimul, tesuta cu un fir colorat in urzeala si un fir alb in batatura, fiind o tesatura larg utilizata pentru toate tipurile de imbracaminte. Este disponibila in diferite culori, dar de multe ori este de culoare albastru deschis, de unde devine asemanator cu denimul. Elegant si rapid de cusut, chambray-ul este materialul perfect pentru orice proiect de croitorie de vara.