Putin mai mare decat Sibiul si Sighisoara, Brasovul ofera numeroase posibilitati turistului insetat de nou, venind la pachet cu tot sarmul Transilvaniei, de la piata din centru cu peisajul superb, pana la turnurile si zidurile cetatii.
Am avut in urma cu doua saptamani onoranta misiune de a plimba prin Brasov un prieten roman care nu mai fusese demult in tara – si oricum nu in Brasov – si pe iubita lui britanica. Timp la dispozitie: 48 de ore. Pentru ca doua zile sunt suficiente pentru toate obiectivele, inclusiv castelul lui Dracula – ca sa satisfacem si iubitorii de legende – iata cum m-am organizat pentru un itinerariu din care sa ramana cu o imagine speciala despre Brasov.
Pentru cazare, am optat fara drept de apel pentru Brasov Sweet Retreat care ma cucerisera si pe mine altadata cu apartamentele lor penthouse cu jacuzzi pe terasa, fix in fata unei privelisti incredibil de frumoase. Stiam ca vor fi coplesiti si am avut dreptate!
Am pornit in calatoria de descoperire a Brasovului din Piata Sfatului, un loc plin de atmosfera si de cafenele si piete in lunile de vara. Nu am ratat celebra Biserica Neagra, cea mai importanta biserica gotica din regiune, al carei nume vine de la zidurile innegrite de fum in urma incidentului din urma cu mai bine de 330 de ani.
Strada Sforii a fost urmatoarea noastra oprire. Cea mai ingusta strada din Romania – cu 111 cm in cea mai ingusta parte a sa si o lungime de 80 de metri – a fost construita ca punct de legatura intre strazile Schei si Cerbului si pentru ca pompierii sa ajunga mai usor in Schei din orice parte.
Strada Sforii are si un muzeu, pe care nu il puteam rata, mai ales ca vizita dureaza aproximativ 20 de minute, si in plus e foarte colorat si se viziteaza gratuit. Am gasit aici cu bucurie o cafenea care ne-a ajutat sa ne bucuram de savoarea locului o data in plus.
Am parasit zona iesind prin Poarta Ecaterinei, construita in anul 1559 ca unica intrare pentru calatori in Brasov. Constructia patrata are in partea de sus patru turnulete, ca simbol al Jus Gladii, o indicatie ca in acest loc conducatorii nu se feresc sa aplice pedeapsa prin executie pentru cei care incalca legea.
Vizita a continuat cu cea mai veche biserica ortodoxa, Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului, iar apoi cu cea mai veche scoala din Romania, unde a fost tiparita si prima carte in limba romana.
Dupa pranz am pornit-o intr-o plimbare relaxanta prin padure catre Turnul Alb si Turnul Negru, pentru o priveliste superba asupra orasului si cateva poze speciale. La fel de speciale li s-au parut celor doi si privelistile de la simbolul luminos al Brasovului, de pe Muntele Tampa. Am ajuns acolo cu telecabina pentru a mai economisi din timp, dar se poate si in drumetie, cu o pereche de pantofi buni si putin curaj daca dai de urs in dum.
Pentru ziua a doua m-am pregatit cu doua opriri in afara Brasovului, pentru a potoli setea de legenda, specifica turistilor straini care ajung in Romania si i-am dus la castelul lui Dracula de la Bran si apoi la Castelul Rasnov. Iubita britanica a prietenului meu a fost dezamagita sa afle ca Bram Stoker, creatorul celebrului personal de fictiune Dracula, nu a fost de fapt niciodata la Bran si ca locatia este una la fel de fictiva ca si romanul in sine, bazat pe viata voievodului roman Vlad Tepes.
Pe drumul inapoi catre Brasov, ne-am oprit la Castelul Rasnov, ceva mai mare decat castelul lui Dracula si cu privelisti absolut spectaculoase asupra zonei. La castel poti ajunge cu telecabina sau la pas prin padure, dar eforturile iti vor fi rasplatite in varf, cu imaginea a 700 de ani de istorie.